Schrijf je vandaag nog gratis in
Meld u gratis aan en vind direct een sex partner!
Ja, ik ga akkoord met de AV en zal wekelijks updates per e-mail kunnen ontvangen.
Nieuw aangemelde leden
liesbert
(75)
Noord-Holland
Jim71
(46)
Drenthe
Tdehazen
(19)
Noord-Brabant
mysone89
(28)
Noord-Holland
Ascal
(31)
Groningen
poelie79
(38)
Overijssel
Informatie over Homoseksualiteit in Nederland

Homoseksualiteit in Nederland

Homoseksualiteit is seks tussen mannen en vrouwen onderling. Homoseksuele mannen worden doorgaans homo of gay genoemd, vrouwen die sex hebben met andere vrouwen worden lesbisch of lesbiennes genoemd. Hier lees je alles over homoseksualiteit en wat het vroeger en tegenwoordig betekent om homo te zijn.

Betekenis van het woord homoseksualiteit

Wanneer je het over homoseksualiteit hebt denken verreweg de meeste mensen alleen aan seks tussen mannen onderling, maar dat klopt niet helemaal. Ook lesbische vrouwen zijn homoseksueel, dat woord is namelijk uit het Grieks afkomstig en staat voor gelijke sekse. Zo kan het woord homoseksualiteit dus officieel zowel op mannen als vrouwen betrekking hebben. Toch wordt in de praktijk met het woord homo veelal een man bedoeld en gebruikt men het woord lesbienne voor een vrouw.

Onderdrukking van homoseksualiteit

Van oudsher wordt homoseksualiteit in de samenleving als geheel helaas vaak als ongewenst gedrag gezien. Niet zelden onder de invloed van geloof of bijgeloof werden (en worden) homoseksuele mannen en vrouwen gediscrimineerd.

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is daar echter vooral in Westerse landen een verandering in gekomen. Homoseksuele mannen en vrouwen begonnen de emancipatiebeweging die moest zorgen voor acceptatie van homo\'s in de samenleving en het verkrijgen van dezelfde rechten voor homoseksuele koppels als voor heteroseksuele paren.

Die emancipatie heeft al in veel landen voor goede resultaten gezorgd. Tegenwoordig kunnen homo\'s in steeds meer landen rekenen op vrijwel dezelfde rechten als heteroseksuele stellen. In sommige landen ? waaronder Nederland ? kunnen homoseksuele mannen en vrouwen zelfs met elkaar trouwen.

Homoseksualiteit nog altijd niet wereldwijd geaccepteerd

Er zijn nog altijd veel landen op de wereld waar homoseksualiteit nog lang niet geaccepteerd wordt. In sommige landen, zoals Pakistan en veel landen in Afrika en het Midden-Oosten, is het zelfs wettelijk verboden voor mannen en vrouwen om seks te hebben met iemand van hetzelfde geslacht.

Tot en met de jaren 80 van de vorige eeuw heeft homoseksualiteit bij Amerikaanse psychologen in het handboek van geestelijke aandoeningen gestaan. Dat is inmiddels hersteld, maar toch zijn er tot op de dag van vandaag Amerikaanse psychologen die homoseksualiteit niet als een geaardheid te zien maar het een bewuste keuze vinden.

Zelfs in het als vooruitstrevend te boek staande Nederland worden homo\'s nog regelmatig lastiggevallen wanneer ze hand in hand over straat lopen of in het openbaar zoenen. Geen wonder dus dat veel mannen en vrouwen er nog altijd moeite mee hebben om uit de kast te komen, waarmee het moment wordt bedoeld waarop een man of vrouw aan zijn of haar omgeving kenbaar maakt homoseksueel te zijn.

Homoseksualiteit en de homocultuur

Bij homocultuur denken veel mensen meteen aan homocaf?s of speciale sauna\'s voor homoseksuele mannen. Kortom, er wordt vrijwel meteen aan homoseks gedacht. De homocultuur is echter veel breder dan dat en in zijn algemeenheid wordt er de kleine maar hechte homoseksuele gemeenschap mee bedoeld.

De homocultuur uit zich op vele manieren, bijvoorbeeld in de media, speciale uitgaansgelegenheden, bepaalde symbolen zoals de bekende vrolijk gekleurde vlag en de wereldwijd bekende Gay Pride parade die jaarlijks in Amsterdam plaatsvindt.

Ook zijn er met de opkomst van het internet vele online initiatieven gekomen waar homoseksuele mannen en vrouwen elkaar makkelijker kunnen vinden. Niet in de laatste plaats is online (sex)dating via internet een stuk makkelijker geworden.